Izbornik
heeader image

Održana 1.sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Vukovaru

  • 08. ožujka 2018.
  • Ostalo
fullscreen Održana 1.sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Vukovaru (1).jpg
Održana 1.sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Vukovaru (1).jpg
fullscreen Održana 1.sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Vukovaru (2).jpg
Održana 1.sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Vukovaru (2).jpg
fullscreen Održana 1.sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Vukovaru (3).jpg
Održana 1.sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Vukovaru (3).jpg

Nakon što je Županijska skupština donijela Odluku o osnivanju i imenovanju Povjerenstva, u Palači Srijem u Vukovaru održana je 1.sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije, a povodom Međunarodnog dana žena.

Na sjednici se raspravljalo o pravnom okviru koji određuje rad Povjerenstva, te o razvoju ženskih ljudskih prava kroz povijest i gdje smo danas.

Tom prigodom Povjerenstvo je donijelo izjavu kako slijedi:

 

IZJAVA

POVJERENSTVA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

POVODOM 8.OŽUJKA - MEĐUNARODNOG DANA ŽENA

  

Borba hrabrih žena za društvenu pravdu, bolje radne uvjete i pravo glasa, ravnopravnost muškaraca i žena u svemu, obilježila je kraj 19. i početak 20. stoljeća te značajno doprinijela razvoju demokracije kao sustava u kojemu bi trebala biti dosegnuta puna ravnopravnost spolova. Na današnji dan, 8.ožujka – Međunarodni dan žena odajemo priznanje borbi za ženska prava, izbor  i ravnopravnost, podsjećamo na iznimna društvena, politička i ekonomska postignuća žena, ali i podsjećamo da napori u ostvarenju pune ravnopravnosti spolova još uvijek traju.

Rijetko su gdje u svijetu žene danas jednako plaćene kao i muškarci za isti rad. Rijetko su na pozicijama političke i ekonomske moći. Nasilje u obitelji i nasilje nad ženama u porastu je iz godine u godinu i svaka treća žena trpi neki oblik nasilja.

Hrvatska nije iznimka. U posljednji deset godina u našoj je zemlji ubijeno gotovo 300 žena u obiteljskom nasilju, svakodnevno se prijavljuje oko 45 slučajeva nasilja u obitelji, godišnje između 11 i 17 tisuća.

Veliki broj žena nema jednake mogućnosti zapošljavanja kao muškarci, njihov je položaj na tržištu rada značajno lošiji u odnosu na muškarce. Imaju manje mogućnosti napredovanja, često su potplaćene. Javne politike koje utječu na usklađivanje obiteljskih i poslovnih obveza žena primjerice dvosmjenski rad dječjih vrtića ili cjelodnevni boravak djece u školi još uvijek nismo dosegli kako bismo ženama omogućili da ravnopravno sudjeluju na tržištu rada ili aktivnom političkom i društvenom djelovanju.

U tijelima predstavničke vlasti u Hrvatskoj, od Sabora do općinskih vijeća posljednjih godina primjećuje se opadanje broja žena. Podzastupljenost žena prisutna je i u tijelima izvršne i sudbene vlasti te državnim tvrtkama u Hrvatskoj.

Put ka ostvarenju pune ravnopravnosti mušakaraca i žena u društvu dug je i trnovit, no predstavlja jedini način ostvarenja socijalne pravde. Svaki član i članica naše zajednice pozvani su da doprinesu tome ostvarenju – uvažavanjem, poštivanjem i promicanjem jednakih mogućnosti za žene i muškarce.

Svim ženama Vukovarsko-srijemske županije čestitamo Međunarodni dan žena!

 

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova

 Vukovarsko-srijemske županije

Ispis