Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Održan prvi središnji stručni skup vinogradara i vinara Hrvatske CroVin

  • 04. svibnja 2018.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen CroVin (1).JPG CroVin (1).JPG
CroVin (1).JPG
fullscreen CroVin (2).JPG CroVin (2).JPG
CroVin (2).JPG
fullscreen CroVin (3).JPG CroVin (3).JPG
CroVin (3).JPG

U Svetom Martinu na Muri održan je prvi središnji stručni skup vinogradara i vinara Hrvatske, čiji organizatori su bili Gospodarski list i InfOmArt Zagreb d.o.o. Programom je bio obuhvaćen čitav niz aktualnih tema iz područja vinogradarstva i vinarstva, te nekoliko panel rasprava.

U ime Međimurske županije sudionike je pozdravio međimurski župan Matija Posavec, te istaknuo kako su njihovi vinogradari, vinari i njihova vina međimurski ponos. Dobrodošlicu je u ime Udruge vinogradara i vinara Horus Croatiae poželio Filip Palašek. Prvi je na skupu govorio doc.dr.sc. Leo Gracin sa Sveučilišta u Splitu, koji je otvorio raspravu na temu Zakona o vinu. Istaknut je problem nedostatka radne snage, problem prevelikog uvoza vina, govorilo se o Vinskoj omotnici i novim pravilnicima koji su nedavno doneseni i objavljeni, o strategiji razvoja hrvatskog vinarstva, a u panel raspravu bili su uključeni predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, predstavnici udruga vinara, te Hrvatske gospodarske komore. Istaknuti profesori sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Veleučilišta u Požegi, te predstavnici Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, kao i Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe govorili su o aktualnim temama iz područja agrotehnike i ampelotehnike, enologije, zaštite vinove loze, a na samom kraju i o korištenju EU fondova.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije na stručnom skupu sudjelovala je viša stručna suradnica za voćarstvo i vinogradarstvo Sandra Banožić.

Ispis
Vrh