Izbornik
heeader image

Održan Okrugli stol na temu nasilja prema starijim osobama

  • 13. listopada 2017.
  • Zdravstvo i socijalna skrb

U okviru projekta pod nazivom “Dostojanstvo nema alternativu-starost je dovoljno izazovna i bez nasilja” u Vukovaru je održan Okrugli stol pod nazivom “Starost bez nasilja-dostojanstvena starost“, koji je namijenjen osobama starije životne dobi i članovima njihove obitelji, neformalnim njegovateljima, te stručnjacima, koji skrbe o starijim i nemoćnim osobama.

U ime vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, Okruglom stolu nazočio je vijećnik Županijske skupštine i predsjednik Odbora za skrb o osobama treće životne dobi Mihajlo Tomašković.

Kada se govori o nasilju u prvi plan se stavlja nasilje nad ženama i djecom, no mnogo učestalije je i nasilje nad starijim osobama, jer podaci govore kako je čak 4 do 6 % starijih osoba iskusilo neki od oblika zlostavljanja, a strah, osjećaj srama, nepovjerenje u sustav, osjećaj krivnje, nemoć i ovisnost o zlostavljaču…, sve su to razlozi iz kojih starije osobe ne odlučuju prijaviti nasilje.

Predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić tom prigodom je rekla: „Cilj je projekta osvijestiti problem nasilja nad starijim osobama kroz kampanju i informiranje javnosti o pravima starijih osoba na dostojanstveno starenje ispunjeno poštovanjem. Ovim projektom želimo senzibilizirati stručnjake, medije i javnost za problem nasilja nad starijim osobama koji je u našem društvu još uvijek nedovoljno prepoznat“.

Ispis
Vrh