Izbornik
heeader image

Održan 7. sastanak Vlade i hrvatskih župana te potpisani ugovori o preuzimanju poslova ureda državne uprave

  • 16. prosinca 2019.
  • Ured župana
fullscreen Održan 7. sastanak Vlade i hrvatskih župana te potpisani ugovori o preuzimanju poslova ureda državne uprave (1).jpg
Održan 7. sastanak Vlade i hrvatskih župana te potpisani ugovori o preuzimanju poslova ureda državne uprave (1).jpg
fullscreen Održan 7. sastanak Vlade i hrvatskih župana te potpisani ugovori o preuzimanju poslova ureda državne uprave (2).jpg
Održan 7. sastanak Vlade i hrvatskih župana te potpisani ugovori o preuzimanju poslova ureda državne uprave (2).jpg
fullscreen Održan 7. sastanak Vlade i hrvatskih župana te potpisani ugovori o preuzimanju poslova ureda državne uprave (3).jpg
Održan 7. sastanak Vlade i hrvatskih župana te potpisani ugovori o preuzimanju poslova ureda državne uprave (3).jpg
fullscreen Održan 7. sastanak Vlade i hrvatskih župana te potpisani ugovori o preuzimanju poslova ureda državne uprave (4).jpg
Održan 7. sastanak Vlade i hrvatskih župana te potpisani ugovori o preuzimanju poslova ureda državne uprave (4).jpg

Koprivnici je održan 7. sastanak Vlade s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu samoupravu u Hrvatskom saboru, ocijenivši sastanak referentnim jer, istaknuo je Predsjednik Vlade Andrej Plenković , dolazi do spajanja ureda državne uprave u svim županijama sa županijskom administracijom.

Premijer Plenković naglasio je uvodno da sastanak potvrđuje sinergiju, dijalog i komunikaciju koja omogućuje ostvarivanje dvaju aspekata, a to je politika decentralizacije i ravnomjernoga regionalnog razvoja Hrvatske.

Istaknuo je i ulaganja u projekte koji se provode u svim područjima Hrvatske, naročito u infrastrukturu a posebice u daljnju modernizaciju i izgradnju željezničke infrastrukture.

"Planirajući aktivnosti iz tog područja izdvojili smo, po današnjoj procjeni, oko tri milijarde eura investicija u sljedećih 10-ak godina jer je Hrvatska, kad gledamo prometno, jako puno uložila u autoceste, izrazito puno i u zračne i morske luke, i sada je vrijeme da se okrenemo i željezničkoj infrastrukturi", rekao je premijer Plenković.

Podsjetio je na dva kruga sastanaka Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem te najavio da bi takav model djelovanja bio perspektivan za druge dijelove Hrvatske. Premijer Plenković naglasio je i da je Hrvatska na dobrom putu za ulazak u schengenski prostor te kako očekuje ispunjavanje kriterija za uvođenje eura u sljedećih nekoliko godina.

"Ovaj model za jedno područje je svojevrsni pilot i put za iduću financijsku perspektivu, kako da prioritetima za idućih 10 godina vodimo računa i o drugim krajevima Hrvatske, za što su već župani sjeverozapadne Hrvatske dali signal" – izjavio je premijer Plenković.

Nakon sastanka održano je potpisivanje sporazuma za preuzimanje poslova ureda državne uprave, što je završetak jednog dijela reforme javne uprave. Sporazume o preuzimanju predmeta, pismohrane, ostale dokumentacije, opreme te sredstava za rad od mjerodavnog ureda državne uprave u županiji potpisao je sa županima ministar uprave Ivan Malenica, a ispred Vukovarsko-srijemske županije sporazum je potpisao župan Božo Galić. 

"Ovaj sastanak nije samo redoviti susret premijera Plenkovića sa županima unutar Hrvatske zajednice županija, već je danas i povijesno važno, što smo potpisali  sporazume o preuzimanju poslova ureda državne uprave, kao završetak jednog dijela reforme javne uprave koju smo pripremali duže vrijeme", istaknuo župan Galić. 

U izjavi za medije, po završetku sastanka, predsjednik Vlade je rekao kako je riječ o velikoj reformi jer preko 200 poslova prelazi s razine države na razinu županija. Izmijenjeno je 66 Zakona koji će omogućiti bržu i jednostavniju uslugu građanima. 

"Vjerujemo kako ćemo na taj način omogućiti da budu još snažniji i kvalitetniji akteri i najbliži građanima, poštujući i primjenjujući načelo supsidijarnosti", ustvrdio je Plenković, podsjetivši na učinke fiskalne decentralizacije, gdje su od 2017. izravni prihodi županija puno veći. Premijer je izvijestio da se na sastanku razgovaralo o tri posebne točke: Prva je predstavljanje četvrtoga vala porezne reforme, zatim predstavljanje prioriteta predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, a treća točka su aktivnosti koje se odvijaju u okviru pripreme Nacionalne razvojne strategije Hrvatske do 2030., gdje se, rekao je Plenković, prvi put predstavnici županija od samoga početka uključuju u različite radne skupine po svim prioritetima ove strategije.

„Cilj ove reforme je uslugu maksimalno približiti građanima, ne samo lokacijski već i administrativno te pojednostaviti i ubrzati rješavanje predmeta za građane i poduzetnike. U konačnici, ovi poslovi bili su dio županijske administracije te su ih županije obavljale i ranije, sve do 2001. Decentralizacijom ovlasti i vraćanjem poslova županijama, one će ih moći samostalno izvršavati i time brže i efikasnije rješavati zahtjeve građana“, rekao je na sastanku u Koprivnici predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Ispis
Vrh