Izbornik
heeader image

Obilježeni Dani obrane i Dan Općine Nuštar

  • 05. listopada 2018.
  • Hrvatski branitelji

Dani obrane i Dani općine Nuštar, dani su u kojima se Nuštarci, Cerićanci i Marinčani prisjećaju listopada 1991. godine i onoga što su žitelji i njihova mjesta prošli tijekom Domovinskoga rata. 

Stoga je za Dan općine Nuštar i proglašen 5. listopada, dan kada se 1991. godine odigrala presudna bitka za Nuštar u kojoj su, nakon što se Marinci i Cerić nisu uspjeli obraniti, hrvatski branitelji pobjedili kada su se  uspjeli oduprijeti i potisnuti daleko nadmoćnije agresorske snage.

U Nuštru su tada poginula 94 branitelja iz svih krajeva Hrvatske, a oko 280 ih je ranjeno, dok je do kraja Domovinskoga rata život izgubilo 56 Nuštaraca.

Tim povodom je danas na 27. obljetnicu obrane, u središtu Nuštra na Trgu hrvatskih branitelja, svečano otkriven Spomenik obrani Nuštra, rad Ivana Matkovića Laste, a kojega su otkrili branitelji Nuštra, 100% HRVI Vilim Karaula i Goran Šanić.

Uz hrvatske branitelje koji su tih dana 1991. godine branili Nuštar, brojne mještane, svečanom činu nazočili su i brojni ugledni gosti među kojima i izaslanik predsjednice RH Ante Deur i ministar branitelja Tomo Medved te župan Božo Galićpredstavnici Općine načelnik Hrvoje Drinovac i predsjednik Općinskog vijeća Dario Novak te braniteljske i stradalničke udruge.

Tom prigodom župan Galić položivši vijenac obratio se prigodnim riječima, zahvalivši se svima onima koji su dali doprinos u herojskoj obrani Nuštra ali i onima koji su svoje živote utkali u temelje Hrvatske države, te njima u čast i ovaj spomenik ukazuje na događaje koji su se dogodili prije 27 godina.

Izaslanik Deur je istaknuo kako je Nuštar je bio, nakon Vukovara, simbol, snaga, jedno svjetlo koje je ukazivalo da hrvatski branitelji, cijeli hrvatski narod sa svojim vrhovništvom, imaju snagu, emocije i ljubav za svoju domovinu, za stvaranje hrvatske države. Iz toga vremena, i Vukovar i Nuštar ukazuju na ovo što imamo danas, jednu prelijepu domovinu,  na ponos svima koji su dali svoj život za nju.

Ministar Medved se zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u obrani Nuštra. Dok je Grad heroj Vukovar bio u okruženju, Nuštar se nalazio u iznimno teškoj poziciji, ali obranjen zahvaljujući hrabrim hrvatskim braniteljima, koji su zaustavili napad i kasnije, sve te ratne godine, odolijevali i branili Nuštar. Znajući kolike su ovdje bile žrtve, kolika su bila razaranja,  zahvalio se svima koji su dali svoj doprinos kako bi obranili Nuštar i svoju domovinu Hrvatsku, a ovo spomen obilježje neka ostane trajni spomen na to vrijeme.

U današnjem programu svečanom otkrivanju Spomenika obrani Nuštra prethodila je svečana sjednica Općinskog vijeća, kojoj je nazočila v.d. pročelnice Službe za poslove proračuna i javnih financija Sandra Adžaga. Nakon toga je nuštarski župnik Slavko Vranjković u župnoj crkvi Duha Svetoga služio misu zadušnicu za sve poginule i nestale mještane Nuštra, a potom je kod spomen obilježja kraj vanjskog oltara crkve položen vijenac i upaljene svijeće. 

Ispis
Vrh