Izbornik
heeader image

Obilježen Svjetski dan voda

  • 22. ožujka 2016.
  • Ostalo, Priroda i zaštita okoliša
fullscreen Obilježen Svjetski dan voda
Obilježen Svjetski dan voda
izvor: www.voda.hr

U organizaciji Hrvatskih voda danas je obilježen Svjetski dan voda 2016., pod nazivom „Voda i čovjek – snaga i znanje“. Ispred Vukovarsko-srijemske županije svečanosti u prostorijama Hrvatskih voda nazočio je župan Božo Galić.

Glavni ciljevi Svjetskog dana voda jesu: skretanje pozornosti na važnost pitke vode te promoviranje održivog upravljanja vodnim resursima.

Ovogodišnja tema naglašava kako voda i radna mjesta imaju snagu promijeniti ljudske živote: voda je ključna za preživljavanje, okoliš i gospodarstvo, a pošten rad može donijeti prihode i otvoriti put društveno-gospodarskom napretku. Danas gotovo polovica od 1,5 milijarde radnika na svijetu radi u sektorima povezanima s vodom, a gotovo sva radna mjesta ovise o vodi i onima koji osiguravaju njezinu sigurnu isporuku.

Govoreći o vodi kao o najvrijednijem resursu te vodnom bogatstvu Hrvatske, ministar zaštite okoliša i prirode, Slaven Dobrović naglasio je: „Voda je jedan od najvrijednijih resursa Hrvatske. Po zalihama pitke vode nalazimo se u 30 najbogatijih zemalja svijeta. Gospodarenje vodama jedno od strateških pitanja održivog razvoja Hrvatske. Stoga je logično da sektor voda bude dio resora zaštite okoliša. Naša zadaća je da unaprijedimo sustav zaštite voda, potaknemo investicije i stvorimo radna mjesta, ali još važnije je da taj vrijedni resurs ostane u našim rukama“.

Također, održana je prezentacija „Upravljanje vodnim područjima“ i predstavljen je  Plan upravljanja vodnim područjima 2016. – 2021. Navedeni Plan usklađen je s odredbom iz Zakona o vodama kojom je propisano da je nakon 2015. godine sastavni dio Plana upravljanja vodnim područjima i Plan upravljanja rizicima od poplava, tako da se Plan upravljanja vodnim područjima 2016. - 2021. sastoji od dvije komponente upravljanja vodnim područjima: Komponenta A : Upravljanje stanjem voda i Komponenta B: Upravljanje rizicima od poplava, koje uključuju: smanjenje poplava, građevinske mjere (brane, nasipi i sl.), upravljanje slivom, prognoza i sustav upozorenja, očuvanje prirodnih poplavnih područja, rezervacija poplavnih područja, regulacija korištenja prostora, smanjenje utjecaja plavljenja, informiranje i edukacija, spremnost u slučaju poplava, oporavak nakon poplava, osiguranje.

Svjetski dan voda koji se obilježava na međunarodnoj razini je prilika da naučimo više o pitanjima koja se tiču vode, da nas potakne da o tome pričamo s drugima i nešto poduzmemo.

Ispis
Vrh