Izbornik
heeader image

Obilježen Međunarodni Dan Dunava

  • 30. lipnja 2010.
  • Priroda i zaštita okoliša

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić nazočio je danas u Vukovaru na središnjoj proslavi Međunarodnog Dana Dunava koji se ove godine održava pod sloganom „Učinimo nešto za rijeke“.

Dunav se proslavlja u četrnaest zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava. 

U čast rijeke Dunav održane su mnoge obrazovne, zabavne i rekreativne aktivnosti u cilju proslave godišnjice Konvencije o zaštiti rijeke Dunav potpisane u Sofiji u Bugarskoj 1994. godine.

Cilj brojnih manifestacija u zemljama Dunavskog sliva jest poticanje zemalja, zajednica i organizacija na suradnju i poduzimanje aktivnosti u korist rijeka ovoga sliva, ali i podsjećanje javnosti na potrebu osiguranja zaštite Dunava i njegovih pritoka.

Tijekom svečanosti prikazana je projekcija filma „Dani velikih valova“, a održana je i prezentacija na temu obrane od poplava u 2010. godini.

Nakon prezentacije kulturno-umjetničkim sadržajem sve prisutne su zabavili dječji zbor „Vukovarski golubići“ i Hrvatsko kulturno-glazbeno društvo „Dunav“.

Obilježavanju su  nazočili  državni tajnik za vodno gospodarstvo u  Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Zdravko Krmek, gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, ravnatelj Agencije za vodne putove Miroslav Ištuk, predstavnici Hrvatskih voda,  Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, te Filip Veler predstavnik Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav.

Ispis
Vrh