Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Na području Vukovarsko-srijemske županije 36 oboljelih osoba

  • 14. travnja 2020.
fullscreen Na području VSŽ 36 oboljelih osoba (1).jpg Na području VSŽ 36 oboljelih osoba (1).jpg
Na području VSŽ 36 oboljelih osoba (1).jpg
fullscreen Na području VSŽ 36 oboljelih osoba (2).jpg Na području VSŽ 36 oboljelih osoba (2).jpg
Na području VSŽ 36 oboljelih osoba (2).jpg
fullscreen Na području VSŽ 36 oboljelih osoba (3).jpg Na području VSŽ 36 oboljelih osoba (3).jpg
Na području VSŽ 36 oboljelih osoba (3).jpg
fullscreen Na području VSŽ 36 oboljelih osoba (4).jpg Na području VSŽ 36 oboljelih osoba (4).jpg
Na području VSŽ 36 oboljelih osoba (4).jpg
fullscreen Na području VSŽ 36 oboljelih osoba (5).jpg Na području VSŽ 36 oboljelih osoba (5).jpg
Na području VSŽ 36 oboljelih osoba (5).jpg

Na početku današnje tiskovne konferencije župan i predsjednik Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić izvijestio je javnost o trenutnoj situaciji u borbi protiv pandemije. –„ U Vukovarsko-srijemskoj županiji imamo jednu novooboljelu osobu, što je ukupno 36 oboljelih. Situacija je stabilna ali vas pozivam sve zajedno da se ponašamo odgovorno.“

Načelnik Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić je iznio najnovije podatke  o broju testiranih i onih u samoizolaciji.

-„U našoj županiji testirana je 521 osoba a pozitivno je 36 osoba. U samoizolaciji nalaze se 423 osobe. Što se tiče izdavanja propusnica, u nedjelju 12.04. izdano je 97 a jučer 13.04. izdano je 298 propusnica i može se reći da se broj izdanih propusnica smanjio, što je vrlo pohvalno, jer su građani shvatili ozbiljnost situacije. Bilo je upita hoće li se ići na dezinfekciju javnih površina, stožeri jedinica lokalnih samouprava su dobili upute te će samostalno procijeniti potrebu dezinficiranja i vrijeme kada će to odraditi. Grad Vinkovci je već odradio taj dio nekoliko puta. Isto tako, postavlja se pitanje do kada će trajati mjere zaštite, odnosno kada će one popuštati i kada će se moći slobodnije kretati. Mi kao županijski Stožer provodimo sve odluke i upute od nacionalnog Stožera i u tom dijelu ćemo i dalje nastaviti. Do kada će one trajati, vrijeme će pokazati, a u ovoj situaciji mjere ostaju do daljnjeg.“

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić je, u ovom uskrsnom tjednu, još jednom uputila uskrsnu čestitku svim oboljelima i članovima njihovih obitelji te je istaknula tijek liječenja oboljelih.

-„U našoj županiji danas imamo 36 pozitivnih osoba. Broj testiranih je 521, što čini postotak od 6,9% pozitivnih, što je dobar postotak, koji govori kako je među testiranima, manji od prosjeka Hrvatske. Kada je riječ o oboljelima, naša prva oboljela osoba registrirana je 25. ožujka i od tada, od 36 pozitivnih osoba, je 10 osoba bilo hospitalizirano u OŽB Vinkovci. S današnjim danom hospitalizirane su 4 osobe, što znači da je njih 6  otpušteno iz bolnice kao oporavljene osobe. Tu ne možemo još govoriti o pojmu izliječenih, zato jer za izlječenje treba proteći 28 dana od početka bolesti. Kako je naša prva osoba oboljela 25. ožujka, ni njoj nije prošao navedeni rok. Ali, važno je uzeti u obzir činjenicu da je od 10 hospitaliziranih, njih 6 osoba su otpuštene kao oporavljene, dok su svi ostali od samog početka kod kuće u samoizolaciji, bilo da su imali vrlo blagu kliničku sliku ili su bile tzv. asimptomatske pozitivne osobe.  Trenutno je u samoizolaciji 57 osoba, koji su kontakti oboljelih osoba. Ovim putem molim, naše oboljele osobe i kontakte oboljelih osoba a koje su u samoizolaciji, da se strogo pridržavaju svih mjera samoizolacije. Prema dobivenim podacima iz OŽB Vinkovci 4 hospitalizirane osobe su stabilnog zdravstvenog stanja.“

Interes javnosti i struke je usmjeren na procjenu samoga stanja, što se tiče epidemije u našoj županiji koja je kod nas krenula mjesec dana kasnije u odnosu na ostatak Hrvatske. Te je ravnateljica Krešić istaknula kako je epidemiološka situacija pod kontrolom, ali se još uvijek ne smijemo opustiti. Mjere koje se provode i dalje moraju se jednako strogo, savjesno, bezrezervno provoditi. Koliko i kada će se te mjere mijenjati, ovisi o ponašanju ljudi i to je ključno za zaustavljanje epidemije.

Istaknula je kako je potrebno naglasiti posebne kategorije stanovništva koje su u povećanome riziku. Riječ je o starijim osobama a naročito se to odnosi na osobe koje su smještene u domovima za starije i u drugim sličnim ustanovama za smještaj većeg broja osoba sa trajnim smještajem ovisno o tome je li riječ o starima ili osobama sa poteškoćama u fizičkom ili mentalnom razvoju. Takve ustanove stavljene su pod posebnu pažnju i sa posebnim preporukama koje su prema tim ustanovama ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

„Ističem kako nema mjesta opuštanju. Svi zajedno moramo ustrajati u savjesnoj provedbi svih preporučenih mjera. Time ćemo svi mi pokazati svoje suosjećanje, odgovornost i svoju velikodušnost. Ne izlazite iz svojih domova ako to ne morate, ako to nije nužno! Do kada će sve to potrajati? Teško je reći do kada će ovakve mjere potrajati. Bez obzira na sve, sve preporuke koje se daju, koje su općeg karaktera, kao što je izbjegavanje bliskih kontakata, redovito pranje ruku, higijena ruku, izbjegavanje dodirivanja, rukovanja, grljenja, ljubljenja – takve mjere će sigurno potrajati i duže vrijeme bez obzira na ukidanje pojedinih strožih mjera.

Ostanite doma, pridržavajte se svih mjera! Izdržite još koliko je potrebno da možemo reći kako je svatko od nas dao koliko je mogao, kako bi spriječio širenje zaraze a svojim ponašanjem nije ugrozio druge.“- rekla je ravnateljica Krešić.

Načelnik Policijske uprave Vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular istaknuo je aktivnosti koje su provodili policijski službenici proteklih dana vikenda odnosno blagdana.

-„Imali smo 12 dojava kršenja samoizolacije te je utvrđeno kako je  6 osoba kršilo mjeru samoizolacije. Sveukupno, do sada smo zaprimili 192 dojave o kršenju mjera samoizolacije od čega su  za 52 osobe bile potvrđene. Imali smo dojavu za jednu žensku osobu koja je četiri puta prekršila mjeru samoizolacije, te će danas, po rješenju sanitarnog inspektora, biti smještena u karantenu. Što se tiče propusnica na policijskim punktovima, u 37 slučajeva je utvrđeno da  su osobe bile bez valjane propusnice te su vraćene na mjesto od kuda su krenule. Ovog vikenda je bilo dosta dojava i za okupljanje građana na javnim mjestima, na koje smo izašli i postupali. Izdvojio bih jedan događaj u gradu Vinkovcima, na Sopotu, te su intervenirali policijski službenici  i zatekli 6 osoba, koje su prijetile i fizički nasrnule na policijske službenike. Privedeni su u policijsku postaju te su kriminalistički obrađeni i privedeni pritvorskom nadzorniku. Nakon saslušanja sudac je jednu osobu pustio a drugoj osobi odredio je istražni zatvor.“

Ispis
Vrh