Izbornik
heeader image

Na 19. Izboru Najuzornije hrvatske seoske žene Ljiljana Kolarec iz Bapske izabrana za drugu pratilju

  • 21. listopada 2018.
  • Ostalo
fullscreen Na 19. Izboru Najuzornije hrvatske seoske žene Ljiljana Kolarec iz Bapske izabrana za drugu pratilju  (1).jpg
Na 19. Izboru Najuzornije hrvatske seoske žene Ljiljana Kolarec iz Bapske izabrana za drugu pratilju (1).jpg
fullscreen Na 19. Izboru Najuzornije hrvatske seoske žene Ljiljana Kolarec iz Bapske izabrana za drugu pratilju  (2).jpg
Na 19. Izboru Najuzornije hrvatske seoske žene Ljiljana Kolarec iz Bapske izabrana za drugu pratilju (2).jpg
fullscreen Na 19. Izboru Najuzornije hrvatske seoske žene Ljiljana Kolarec iz Bapske izabrana za drugu pratilju  (3).jpg
Na 19. Izboru Najuzornije hrvatske seoske žene Ljiljana Kolarec iz Bapske izabrana za drugu pratilju (3).jpg
fullscreen Na 19. Izboru Najuzornije hrvatske seoske žene Ljiljana Kolarec iz Bapske izabrana za drugu pratilju  (4).jpg
Na 19. Izboru Najuzornije hrvatske seoske žene Ljiljana Kolarec iz Bapske izabrana za drugu pratilju (4).jpg

U staklenom Paviljonu na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu održan je 19. izbor Najuzornije hrvatske seoske žene u organizaciji udruge „Uzorne hrvatske seoske žene“.

Izboru su nazočili : gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede te  ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać, zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, predsjednica Uprave HF Eko etno grupa mr.sc. Dijana Katica, kao i predstavnici hrvatskih županija, gradova i općina.

Na ovogodišnjem izboru sudjelovalo je 20 kandidatkinja iz 13 hrvatskih županija i Grada Zagreba koji je ujedno i domaćin jer je prošlogodišnju titulu najuzornije hrvatske seoske žene ponijela Renata Bedeković iz naselja Jakuševca.

Ljiljana Kolarec, predstavljala je Vukovarsko-srijemsku županiju, adolazi iz Bapske. Udana, majka troje djece. Članica OPG-a koji se bavi ratarstvom na 150 ha zemlje. Proizvode ječam pivac, pšenicu, suncokret,s oju i crveni kukuruz za ljudsku prehranu. Svoje proizvode plasiraju u pivovaru i za izvoz. Članica je više udruga, a pri srcu joj je Udruga Srndać što znači da je lovkinja. Bavi se rukotvorinama i prenosi običaje na mlade naraštaje. Velika humanitarka i zbog uspješne poljoprivredne proizvodnje nagrađivana je brojnim medaljama i priznanjima.

Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu održava se svake godine povodom Svjetskoga dana seoske žene koji se obilježava 15. listopada u onoj županiji iz koje dolazi prošlogodišnja pobjednica. Njegov je cilj promicanje vrijednosti i važnosti žene u ruralnim prostorima kako bi se afirmirala i podigla kvaliteta života, očuvala obitelj i sačuvala kulturna baština. Naglašeno je kako seoska žena nema priznati status i kako je potrebno zakonski regulirati, jer nema porodiljnog dopusta ni bolovanja, te često bolesna i umorna i dalje radi, drži sva četiri kuta kuće i čuva vrijednosti seoskog života.

Ispred Vukovarsko - srijemske županije manifestaciji je nazočila Ljubica Klobučić-Grgas iz UO za poljoprivredu i infrastrukturu.

Ispis