Izbornik
heeader image

Mogućnosti razvoja otočkih Virova / bošnjačkih Vjerova

  • 04. rujna 2015.
  • Turizam i kultura
fullscreen Mogućnosti razvoja otočkih Virova / bošnjačkih Vjerova
Mogućnosti razvoja otočkih Virova / bošnjačkih Vjerova
fullscreen Mogućnosti razvoja otočkih Virova / bošnjačkih Vjerova
Mogućnosti razvoja otočkih Virova / bošnjačkih Vjerova

Grad Otok i Općina Bošnjaci, koji godinama njeguju dobrosusjedske odnose, pokrenuli su zanimljivu i originalnu turističku priču, sa ciljem promocije i razvoja kontinentalnog turizma, koji postaje sve važniji dio turističke ponude Vukovarsko-srijemske županije a time i Republike Hrvatske. Puno je dodirnih točaka tih dvaju naselja i upravo su one potaknule zajedničke projekte, čijom bi realizacijom Vukovarsko-srijemska županija dobila novi turistički brend i postala nezaobilazno odredište na turističkoj karti Hrvatske.

O svemu tome lokalni čelnici razgovarali su na bošnjačkim Vjerovima, na radnom sastanku, kojem je nazočio i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, koji je iskazao punu podršku ovom projektu, jer će se time proširiti turistički ali i gospodarski razvoj naše županije.

Sastanku su nazočili i predstavnici lokalnih razvojnih agencija te Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima VSŽ. Ključna poveznica za razvoj turizma su otočki Virovi i bošnjački Vjerovi, prirodni fenomen i zaštićeni krajolik, koji su više od 70 posto omeđeni šumom hrasta lužnjaka. Ondje obitavaju i autohtone vrste ptica, koje ornitolozi nalaze samo u predjelu tog neobičnog vodotoka. Kombinacija vodene površine bogate ribom i slavonske šume daje poseban ugođaj boravku u prirodi i odmora, teško zamjenjivog bilo kojim parkom u središtu mjesta.

- Radi se o zajedničkom projektu u koji namjeravamo uključiti i Grad Županju, jer Virovi su u jednom dijelu i županjski. To prirodno bogatstvo do sada, nažalost, nismo dovoljno ni pametno koristili, uglavnom je to bilo pojedinačno kao nekakav izletišni turizam. Sada smo pokrenuli veliki projekt radnog naziva “Vrata Spačvanskog bazena”, u okviru kojega bi na neki način bio tretiran kompletan Spačvanski bazen, a ta se priča od Otoka i Bošnjaka širi dalje do Županje, Drenovaca, Vrbanje…, do svih nas koje obuhvaća Spačvanski bazen - kaže gradonačelnik Otoka Josip Šarić.

Što se tiče Virova, na otočkom dijelu već su napravljena dva projekta poučnih staza, i to u dijelu zaštićenog prirodnog rezervata Lože te na potezu od betonskog do drvenog mosta. Drugi dio projekta bit će gradnja bioekološkog centra, a planira se istražiti i izgraditi svojevrsna replika starog grada Virgrada, za koji postoji veliko zanimanje.

Utvrđena je potreba iniciranja aktivnosti za reguliranje režima vodostaja svih vodotokova u Spačvanskom šumskom bazenu, koji bi bio od interesa Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma, grada Otoka, općina Bošnjaci i Nijemci, a koji bi u konačnici omogućio i korištenje eko-brodice za prijevoz posjetitelja na širem prostoru Spačvanskog bazena.

Načelnik općine Bošnjaci Andrija Juzbašić ističe da su Virovi ili Vjerovi ozbiljan turistički potencijal koji treba znati iskoristiti i ponuditi turistima, te napominje:

- Puno je toga što možemo uvezati u zajednički projekt i našu turističku priču, Šumarski muzej u Bošnjacima, otočku Suvaru – mlin na konjski pogon i jedini obnovljen i očuvani objekt te vrste u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, tradicijske kuće, gastronomska ponuda… Trebamo konačno iskoristiti i Virove / Vjerove i Spačvanski bazen, ali i mogućnost korištenja europskih fondova i novca koji se vrlo izdašno nudi u smislu zaštite prirode i razvoja turizma.

Ono što je svakako izuzetno važno kako bi ova priča dobila svoje prave obrise i turistički potencijali svima postali bliži i pristupačniji, to je asfaltiranje ceste Bošnjaci – Otok, koja je dobila status županijske ceste. A u planu je i izgradnja biciklističke staze.

S ravnateljem Županijske uprave za ceste Željkom Galićem dogovoreno je kako će se krenuti u projektiranje, a nakon toga zajednički tražiti izvore financiranja, jer je cilj što prije riješiti navedenu cestu, kako bi svi sugrađani i turisti mogli doći do Virova ili Vjerova.

Ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije Niko Križanac, upoznao je sudionike sastanka o značenju povezivanja i suradnje na zajedničkim projektima od kojih bi višestruke koristi trebala imati cijela zajednica, te istaknuo kako treba potaknuti OPG-ove, poduzetnike i građane da se uključe, pokrenu i koriste postojeće potencijale. Uvjeren je da je mogućnosti puno, samo ih treba htjeti i znati iskoristiti, posložiti stvari i uz malo volje i truda pokrenuti posao.

Ispis
Vrh