Izbornik
heeader image

Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji

 • 02. veljače 2017.
 • Međunarodna suradnja i regionalni razvoj
fullscreen Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (1).jpg
Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (1).jpg
fullscreen Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (2).JPG
Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (2).JPG
fullscreen Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (3).JPG
Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (3).JPG
fullscreen Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (4).JPG
Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (4).JPG
fullscreen Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (5).JPG
Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (5).JPG
fullscreen Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (6).JPG
Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (6).JPG
fullscreen Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (7).JPG
Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (7).JPG
fullscreen Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (8).JPG
Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (8).JPG
fullscreen Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (9).JPG
Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (9).JPG
fullscreen Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (10).JPG
Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (10).JPG
fullscreen Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (11).jpg
Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (11).jpg
fullscreen Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (12).JPG
Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (12).JPG
fullscreen Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (13).JPG
Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (13).JPG
fullscreen Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (14).jpg
Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (14).jpg
fullscreen Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (15).jpg
Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (15).jpg
fullscreen Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (16).jpg
Izaslanstvo Grada Ulma boravilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji (16).jpg

Župan Božo Galić, zajedno s ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelom Žalac, i svojim suradnicima, primio je danas u Palači Srijem izalanstvo grada Ulma s gradonačelnikom Gunterom Czischom. Razgovaralo se o zajedničkim projektima Vukovarsko-srijemske županije i Grada Ulma te o mogućim novim projektima i područjima suradnje, kao i mogućnostima financiranja razvojnih projekata iz EU fondova.

Kao nastavak dugogodišnje prijateljske suradnje današnji pregovori bazirali su se na realizaciji konkretnih projekta koji bi potvrdili i nadogradili postojeće partnerstvo, i to u mnogim područjima, a posebno u kulturi, turizmu, zaštite okoliša i gospodarstva.

Kako je rijeka Dunav, poveznica ne samo gradova koji su uz tu rijeku, već i zemalja kroz kojih rijeka prolazi, mogućnosti o zajedničkoj suradnji su velike.

Ministrica Žalac navela je kako suradnja Vukovarsko-srijemske županije s gradom Ulmom ali i cijelom njemačkom pokrajinom  Baden-Wuerttemberg ima veliki potencijal. Istaknula je  dva projekta unutar Dunavske strategije, a to su -Transportno logistički centar Vuka te projekt LENA, koji se odnosi na poljoprivrednu proizvodnju i gospodarske aktivnosti unutar dunavske regije, u kojem se radi i o pilot projektu uzgoja crne slavonske svinje, a koji je dobar i radi se u okviru projekta Slavonija.

- Što se tiče Baden-Wurttemberga želim reći da suradnja datira još iz 2011. godine. Napravljen je i vodič u sklopu jednog projekta a odnosi se na zaštitu okoliša i obnovljive izvore energije koji se mogu primijeniti na naše područje. Posebno bih istaknula podršku našeg Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU ovakvoj suradnji, gdje kroz projekte u dunavskom prostoru zajedno mogu surađivati Vukovarsko-srijemska županija i Baden-Wurttemberg, ali naravno i ostale slavonske županije i cijela Hrvatska - rekla je Žalac.

Gradonačelnik Czisch naveo je kako postoji veliko partnerstvo i prijateljstvo između grada Ulma i Vukovarsko-srijemske županije jer u našem gradu žive brojne obitelji koje vuku svoje korijene iz ove županije, i ta prijateljstva žele čuvati.

-Do sada su vođeni brojni razgovori na temu logističkog centra i spremni smo uskočiti i pomoći sa svojim znanjem. Župan nam je prije dvije godine predstavio vrlo ambiciozne projekte za ovu županiju i drago nam je da je nova Vlada Republike Hrvatske prihvatila te prijedloge te mogu samo čestitati županu na profesionalno odrađenom poslu. Pogotovo u području logistike možemo dobro procijeniti situaciju i reći da je županija na pravom putu i mi ćemo pomoći koliko god možemo – istaknuo je gradonačelnik Czisch.

Konkretizirajući o kojim projektima se razgovaralo gradonačelnik Czisch je spomenuo kako postoje projekti koji su povezani uz dvije teme, a to su - turizam i zaštita okoliša.

-U području turizma radimo na poboljšanju turističke infrastrukture da se na području Dunava  kompletna infrastruktura poboljša. A s druge strane turisti dolaze gdje je dobro očuvani okoliš. Jer tko hoće gospodarsku infrastrukturu razvijati mora čuvati okoliš. Zbog toga se mora razumjeti da je dobra politika zaštite okoliša zapravo dobra gospodarska politika, jer to je jedini ispravni put ako se želi razvijati i logistička infrastruktura. Već postoji dugogodišnja suradnja u tom segmentu i mi nudimo svoje znanje i mrežu u području logistike koje se u svakom trenutku mogu iskoristiti. – naveo je gradonačelnik Czisch.

Župan Galić je zadovoljan dosadašnjom suradnjom te istaknuo: - Kroz nekoliko naših susreta vidjeli smo kako oni organiziraju Centre za razvoj  poljoprivrede i kako se mali proizvođači udružuju u klastere te kako proizvesti dobar proizvod. U tom pravcu i mi pripremamo naše projekte. Njihovi Centri za razvoj u drvnom sektoru dobro su razvijeni, i nama će pomoći njihova iskustva u tom segmentu. Možemo poboljšati proizvodnju u drvnom sektoru, postići povećanje kvalitete i te proizvode plasirati na europsko tržište. Gledajući njihove logističke centre vidjeli smo kako se bez razvoja željezničkog i lučkog prometa ne mogu jačati ni funkcionirati logistički centri. Stoga želimo s njima maksimalno surađivati i  njihova iskustva primijeniti kod nas. -

Nakon radnog sastanka, izaslanstvo Grada Ulma obišlo je poduzeće za proizvodnju drveta  „Spačva“ d.d. u Vinkovcima, koja prerađuje poznati slavonski hrast, u kojem se vidi veliki potencijal za daljnji razvoj i proizvodnju.

Ispis