Izbornik
heeader image

Dužijanca 2012. – "Takmičenje risara"

  • 14. srpnja 2012.
  • Turizam i kultura, Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj

Svečanost Dužijance održavana je nakon završene žetve na bunjevačkim salašima, u sada već davnim godinama druge polovice XIX. stoljeća, sve do sredine XX. stoljeća, kada je žito ručno košeno, a svečanost su organizirali domaćini, za žeteoce. Iz svečanog čina obiteljske Dužijance, kojim se posebno izražavala zahvala Bogu na rodu žita, izrasla je prva javna svetkovina Dužijance, koja je održana 1911. godine, u crkvi svetog Roka u Subotici, čiji je nositelj bio župnik Blaško Rajić. Ove godine, najvažnija svetkovina iz kulturne tradicije bunjevačkih Hrvata održava se 102. put u javnosti, a manifestacija je počela svećenjem žita na Markovo 25. travnja, na žitištu Martina Gabrića na Verušiću, selu nadomak Subotice, a gdje je održana ovogodišnja manifestacija "Takmičenje risara" kojoj je nazočio i pročelnik Upravnog odjela za poljorivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić.   

"Takmičenje risara" jedna je od značajnijih manifestacija u programu Dužijance. Osnovni sadržaj je natjecanje u ručnom košenju pšenice, a zadržan je naziv takmičenje, jer se pod tim nazivom prvi put pojavljuje 1968. godine, na prvoj gradskoj manifestaciji Dužijance.

Ova manifestacija počela je okupljanjem risara natjecatelja na salašu Martina Gabrića, a onda su risari ispraćeni na njivu, gdje su obavili pletenje užadi. Ove godine natjecalo se 30 risarskih parova. Slijedio  je 'risarski ručak' (doručak), koji je bio poslužen na prešanim balama slame, a u ponudi su bili domaća 'kiselna', domaća slanina pripremljena od svinja mangulica, luk, sol i začinska paprika, kao i somuni kruha. „Risarski ručak“ prilika je da se proba hrana napravljena na tradicionalan način bunjevačkih Hrvata. Nakon 'ručka' održano je natjecanje žetelaca i proglašenje pobjednika. Ovom prilikom prikazan je rad stare vršalice, kao i rad starih kosačica. O strojevima kao i prethodnih godina skrbi Lazar Baraković, dok Stipan Romoda već godinama unatrag priprema stari traktor koji pokreće vršalicu.

Marinko Piuković, predsjednik Organizacijskog odbora Dužijance 2012. naglasio je kako su i ove godine na manifestaciji u revijalnom dijelu bili zastupljeni mladi risari, koje tek očekuju buduća natjecanja.

U večernjim satima istoga dana na salašu domaćina Gabrića održano je risarsko kolo, narodno veselje, gdje su svirali tamburaši.

Ispis
Vrh