Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Dodjela priznanja najtransparentnijima Županijama ponovno najbolje ocjene

  • 10. srpnja 2019.
  • Ostalo
fullscreen Dodjela priznanja najtransparentnijima Županijama ponovno najbolje ocjene (1).jpeg Dodjela priznanja najtransparentnijima Županijama ponovno najbolje ocjene (1).jpeg
Dodjela priznanja najtransparentnijima Županijama ponovno najbolje ocjene (1).jpeg
fullscreen Dodjela priznanja najtransparentnijima Županijama ponovno najbolje ocjene (2).jpeg Dodjela priznanja najtransparentnijima Županijama ponovno najbolje ocjene (2).jpeg
Dodjela priznanja najtransparentnijima Županijama ponovno najbolje ocjene (2).jpeg
fullscreen Dodjela priznanja najtransparentnijima Županijama ponovno najbolje ocjene (3).jpeg Dodjela priznanja najtransparentnijima Županijama ponovno najbolje ocjene (3).jpeg
Dodjela priznanja najtransparentnijima Županijama ponovno najbolje ocjene (3).jpeg

U petom ciklusu istraživanja, Institut za javne financije ponovno je analizirao i ocijenio transparentnost proračuna svih županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj. Dodjela priznanja najtransparentnijim jedinicama održana je u srijedu 3. srpnja u Kući Europe u Zagrebu.

Transparentnost lokalnih proračuna za potrebe ovog istraživanja mjeri se na temelju  pet pravovremeno objavljenih proračunskih dokumenata: prijedloga proračuna, izglasanog proračuna, polugodišnjeg i godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna te proračunskog vodiča za građane.

Prema istraživanju Instituta, županije su ponovno najtransparentnije jedinice s prosječnom ocjenom 4.9, što znači da je njih 85 posto objavilo svih pet dokumenata. Gradovi su ocijenjeni s 4.3, a općine 3.8. „Javnost pozitivno utječe na određene procese - koliko je razvijeno civilno društvo, toliko je razvijena i država. Činjenica da županije imaju stopostotnu izvršenost u četiri od pet stupaca ukazuje na to da smo na pravom putu“, rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. 

Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Objavljivanjem rezultata ukazuje se na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti, objašnjavaju iz Instituta za javne financije.

Rezultati istraživanja pokazuju da se transparentnost proračuna jedinica lokalnih i regionalnih jedinica u Hrvatskoj popravlja, međutim, razlike u transparentnosti lokalnih jedinica su velike. Upravo zbog toga, iz Instituta stižu preporuke Vladi RH i Ministarstvu financija, prema kojima je potrebno osnažiti proračunski okvir te adekvatno zakonski propisati proračunsku transparentnost te vlastitim primjerom pravovremene objave ključnih dokumenata državnog proračuna ukazati na važnost proračunske transparentnosti.

„Sudjelovanje u proračunskim procesima građanima otvara mogućnosti kreiranja lokalne zajednice kakvu sami žele. Potpune, jasne i pravovremene informacije o proračunu podloga su konsenzusa o smjeru neophodnih reformi i važno je da se mi kao nositelji različitih razina izvršne vlasti time vodimo“, istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

O fiskalnoj transparentnosti županija govorili su predstavnici Ministarstva financija, naglašavajući da je Internet jedan od najvažnijih načina komunikacije sa širom javnošću. Predstavljena je aplikacija s otvorenim podacima koji su dostupni online i mogu se koristiti, ponovno koristiti ili preraspodijeliti od strane bilo koje osobe.

 Istraživanje Instituta za javne financije dostupno je na LINKU.

Ispis
Vrh