Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Dodjela nacionalne turističke nagrade „Suncokret ruralnog turizma“

  • 19. prosinca 2016.
  • Turizam i kultura
fullscreen „Suncokret ruralnog turizma“ (1).JPG „Suncokret ruralnog turizma“ (1).JPG
„Suncokret ruralnog turizma“ (1).JPG
fullscreen „Suncokret ruralnog turizma“ (2).jpg „Suncokret ruralnog turizma“ (2).jpg
„Suncokret ruralnog turizma“ (2).jpg
fullscreen „Suncokret ruralnog turizma“ (3).jpg „Suncokret ruralnog turizma“ (3).jpg
„Suncokret ruralnog turizma“ (3).jpg
fullscreen „Suncokret ruralnog turizma“ (4).jpg „Suncokret ruralnog turizma“ (4).jpg
„Suncokret ruralnog turizma“ (4).jpg
fullscreen „Suncokret ruralnog turizma“ (5).jpg „Suncokret ruralnog turizma“ (5).jpg
„Suncokret ruralnog turizma“ (5).jpg
fullscreen „Suncokret ruralnog turizma“ (6).jpg „Suncokret ruralnog turizma“ (6).jpg
„Suncokret ruralnog turizma“ (6).jpg
fullscreen „Suncokret ruralnog turizma“ (7).jpg „Suncokret ruralnog turizma“ (7).jpg
„Suncokret ruralnog turizma“ (7).jpg

Svečana dodjela nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ održana je danas u Zagrebu u hotelu Academia. Suncokretom ruralnog turizma promoviraju se tradicijski sadržaji, povezuju se najznačajniji projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti, te se uz očuvanje izvornosti stvaraju novi proizvodi ruralnog turizma. Ideja vodilja u realizaciji projekta je zaštita i očuvanje hrvatske izvornosti te poticanje razvoja turizma u ruralnim područjima Hrvatske. „U projekt su uključeni poduzetnici, obrtnici, OPG-i, zadruge, udruge iz cijele Hrvatske kao i jedinice područne i lokalne samouprave. Vrijeme je da zajedno radimo još više te brinemo o našim ruralnim krajevima. Znamo da je 92 posto Hrvatske ruralno, stoga to područje zaslužuje našu posebnu pažnju, bolju promociju, prijateljstvo i suradnju, jer turizam je emocija, priča i poruka o identitetu, a identitet je skup različitosti. Svi koji su sudjelovali u natječaju uistinu su najbolji. Sve smo obišli, prošli preko deset tisuća kilometara ovu jesen, a vjerujem da ćemo se opet družiti na proljeće i iduće godine“, istaknula je mr. sc. Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Kluba članova Selo“, inicijatora i organizatora projekta.

Dodjela nagrade vrhunac je akcije ocjenjivanja najboljih programa i projekata u ruralnom turizmu. Nakon nekoliko mjeseci obilaska svih prijavljenih na natječaj, predsjednik ocjenjivačke komisije dr. sc. Eduard Kušen i njezini članovi: Dubravka Davidović, Duška Gregurek, mr. sc. Dijana Katica, dr. sc. Andrea Pešutić, Robert Baćac i Stjepan Cukor, nisu imali nimalo lagan zadatak. Početkom mjeseca između 150 prijava pristiglih na Natječaj, odlučivali su o najboljima, koji su pobijedili s tijesnom bodovnom razlikom, što samo svjedoči o činjenici da Hrvatska ima veliki potencijal u ruralnom turizmu od Srijema do Konavala. Najboljima su uručene zlatne, srebrne, brončane povelje i posebna priznanja u sedam kategorija: turistička seljačka gospodarstva, poduzetnici u ruralnom turizmu, ruralno-turistički projekti, ruralno-turističke manifestacije, tradicijska ruralna gastronomija, vinski turizam i hrvatski otočni proizvod.

Dobitnici nagrada iz Vukovarsko-srijemske županije su:

Šokačko sijelo, Grad Županja, zlatna povelja u kategoriji  – ruralno turističke manifestacije. Šokačko sijelo najstarija je i najveća manifestacija tradicijske kulture županjskog kraja. Već 49 godina kroz vješto izvježbane koreografije, u brojnim nastupima kulturno-umjetničkih društava, prikazuju se običaji, pjesme i plesovi, ali i životna svakodnevica stanovnika ovoga kraja, danas i nekada. Izlazi tada na vidjelo sva raskoš, bogatstvo i ljepota izvornih slavonskih nošnji, kulturne baštine, folklora, narodnog stvaralaštva te bogatstva Šokadije. Nagradu je preuzela Terezija Nemetz, predsjednica Izvršnog odbora Šokačkog sijela.

Ruralna kuća za odmor u seljačkom domaćinstvu „Snašini kućari”, Gradište, brončana povelja u kategoriji  – turistička seljačka gospodarstva. „Snašini kućari“ nalaze se u Gradištu. Stara obiteljska kuća,  jedna od najstarijih u selu, opremljena je autentičnim namještajem i raznim uporabnim predmetima starim i više od 150 godina; u starinsko uređenoj suvenirnici nalaze se brojne rukotvorine, zlatovezi, šarane tikvice, dva uređena kućara – dvokrevetne sobe za smještaj gostiju, domaći proizvodi poput pekmeza, ajvara, svih vrsta zimnica. Nagradu je preuzela Marica Jovanovac.

Centar za promatranje ptica, Općina Nijemci, brončana povelja u kategoriji  – ruralno turistički projekti. Područje općine Nijemci obiluje šumama, rijekama, poljima, pašnjacima i netaknutim dijelovima prirode, stoga se tu mogu vidjeti u različitim godišnjim dobima preko sto različitih vrsta ptica. Tim povodom je osnovan specijaliziran Centar za promatranje ptica, u kojem se nalaze moderne predavaonice te prijevozna sredstva poput brodića s kojim možete zaploviti u vašu novu turističku avanturu u prirodi. Nagradu je preuzela Dušanka Mišćević, direktorica Turističke zajednice općine Nijemci.

Na svečanoj dodjeli nagrade sudjelovali su i predstavnici Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa Viktorom Lukačevićem, v.d. pročelnika Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije, te Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije.

Ispis
Vrh