Veličina teksta:
Izbornik
heeader image heeader image

Dani meda

  • 10. listopada 2020.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj
fullscreen Dani meda (1).JPG Dani meda (1).JPG
Dani meda (1).JPG
fullscreen Dani meda (2).JPG Dani meda (2).JPG
Dani meda (2).JPG
fullscreen Dani meda (3).JPG Dani meda (3).JPG
Dani meda (3).JPG

U organizaciji Udruge pčelara Vukovar 91. u Vukovaru su održani drugi po redu „Dani meda“. S obzirom da su članovi  udruge zainteresirani za bavljenje apiterapijom i apiturizmom Dani meda započeli su okruglim stolom na kojem je predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva dr.sc. Gordana Hegić govorila o značaju i mogućnostima apiterapije i apterapijskog turizma.

Apiterapija je kultura korištenja pčelinjih proizvoda s ciljem očuvanja zdravlja i poboljšanja kvalitete života, a apiturizam se temelji na upoznavanju ljudi, koji sve više teže zdravom načinu života i povratku prirodi, sa životom i radom pčela te ljekovitim biljem od kojeg nastaju med i pčelinji proizvodi koje bi kasnije konzumirali s ciljem očuvanja zdravlja.

„Naglasak na ovom okruglom stolu stavili smo na mogućnosti i razvoj apiturizma koji je usko povezan s apiterapijom, a apiterapija je samo primjena korištenja pčelinjih proizvoda prvenstveno s ciljem očuvanja zdravlja i prevencije bolesti. U ovo vrijeme raznih virusa, gripe, korone i svega ostaloga svakako bi bilo dobro koristiti kombinaciju pčelinjih proizvoda od domaćih, lokalnih pčelara jer takve proizvode naš organizam najbolje prepoznaje, oni su nam najkorisniji i imaju najveću biološku aktivnost u cilju podizanja imuniteta- pojasnila je dr. sc. Hegić dodajući kako apiturizam pruža mogućnost samozapošljavanja i otvaranja novih radnih mjesta.“ Nakon okruglog stola dr.sc. Hegić  održala je i radionicu izrade kozmetike od pčelinjih proizvoda.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije na okruglom stolu sudjelovale su djelatnice Upravnog odjela za poljoprivredu Ljubica Klobučić Grgas, Sandra Banožić, Katarina Draškić i Iva Gagro.

Ispis
Vrh