Izbornik
heeader image

9. Ocjenjivanje i izložba vina Podunavlja i Slavonije u Iloku

  • 09. svibnja 2014.
  • Turizam i kultura

Vinski klaster Srijem i Turistička zajednica grada Iloka organizirali su 9. Ocjenjivanje i izložbu vina Podunavlja i Slavonije u Iloku, na kojoj je, u ime vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, nazočila vijećnica Županijske skupštine Renata Banožić.

Brojna vina različitih sorti i kvalitete na području Podunavlja i Slavonije te potreba za stručnom ocjenom i promocijom bio je osnovni motiv sudionicima da   pošalju uzorak vina u prostorijama kurije Brnjaković.

Pristiglo je oko stotinjak uzoraka vina iz 32 vinarije iz devet vinogorja : erdutskog, baranjskog, kutjevačkog, orahovačkog, feričanci, đakovačkog, iločko-srijemskog vinogorja te jedan uzorak vina iz bjelovarskog kraja. 

Direktor Turističke zajednice grada Iloka Ivica Miličević tom je prigodom izjavio:  „Po prvi puta ocjenjivanje i izložba je međunarodnog karaktera jer su na ocjenjivanje pristigla i vina iz Mađarske. Cilj je bio prikupiti ogledan broj uzoraka iz vinskih pod regija te stručnom ocjenom utvrditi osobitosti svakog pojedinog vina ili sorte berbe 2013. i drugih godišta i na taj način pridonijeti edukaciji kao i promociji kulture vina i vinskog turizma“.

Šampionom 9. Izložbe i ocjenjivanja vina Podunavlja i Slavonije proglašen je Traminac - izborna berba bobica 2011. Iločkih podruma d.d. koje je ujedno osvojilo i Veliko zlato. Veliku zlatnu plaketu još je zaslužila Graševina  -Principovac 2011., također iz Iločkih podruma. Tijekom svečanosti dodijeljeno je ukupno 36 zlatnih plaketa za kvalitetu vina, 39 srebrnih te 14 brončanih plaketa. Posebne plakete TZ-a za vizualni identitet dodijeljene su Vinariji Stipetić, Vinariji Mayer Pince za Merlot te Iločkim podrumima d.d. za Traminac - izbornu berbu bobica. Tijekom proteklog vikenda u kuriji Brnjaković održana je i dvodnevna stručna radionica namijenjena prvenstveno vinarima ali i onima iz sektora turizma u sklopu prekograničnog projekta mađarsko-hrvatske Vinske priče, u kojem je Grad Ilok partner, a u okviru koje je organizirana ova izložba.

Ispis
Vrh