Izbornik
heeader image

7. nacionalana ,,Šunkijada’’ u Starim Mikanovcim

  • 26. travnja 2014.
  • Turizam i kultura, Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj

U organizaciji Stočarske udruge Utvaj u Starim Mikanovcima je održana sedma po redu nacionalna ,,Šunkijada’’. Na natjecanje se prijavilo 18 proizvođača šunki sa područja Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije. Glavni kriteriji za titulu najbolje šunke bio je vanjski izgled, izgled presjeka, miris, čvrstoća te najvažnije - okus prijavljenih šunki. Stručno povjerenstvo, predvođeno prof. dr.  Đurom Senčićem, nije imalo lagan zadatak odabrati najbolje.

Pregledano je i ocijenjeno svih 18 prijavljenih uzoraka. Povjerenstvo je zaključilo kako je primjetan napredak u kvaliteti jer se proizvođači pridržavaju savjeta stručnjaka, a posebice raduje ujednačenost po kvalitetu i obliku šunki – kaže Pavo Jarić, predsjednik udruge Utvaj. Dokaz da je ocjenjivanje pošteno i nepristrano, dodaje on, je to što dosad nikada nije pobijedio proizvođač šunki iz sela domaćina, iako se svake godine natječe 4 do 6 mikanovačkih proizvođača šunki.

Prvo mjesto osvojila je šunka OPG-a Katarine Liščević iz Nijemaca. Ivica Liščević koji sa suprugom Katarinom vodi OPG kaže kako je uzgoj šunki puno teži nego uzgoj kulena pa ih proizvode samo za vlastite potrebe.

– Šunka je za razliku od kulena, puno osjetljivija na vremenske promjene i voli jaku zimu, a protekla sezona je bila prilično topla, što šunki ne odgovara. Osnovna proizvodnja nam je proizvodnja kulena i tu smo na raznim kulenijadama osvajali brojne zlatne i srebrne medalje, a šunku uzgajamo iz zadovoljstva – kaže Liščević dodajući kako su na prošlogodišnjoj ,,Šunkijadi’’ osvojili srebrnu plaketu pa mu je ovogodišnja šampionska plaketa dokaz kontinuiteta u kvaliteti i logičan niz.

Završnoj večeri i proglašenju pobjednika prisustvovao je i  zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić .

Ispis
Vrh