Izbornik
heeader image

46. „Petrovačko zvono“

  • 31. svibnja 2019.
  • Ostalo
fullscreen 46. „Petrovačko zvono“ (1).JPG
46. „Petrovačko zvono“ (1).JPG
fullscreen 46. „Petrovačko zvono“ (2).JPG
46. „Petrovačko zvono“ (2).JPG
fullscreen 46. „Petrovačko zvono“ (3).JPG
46. „Petrovačko zvono“ (3).JPG
fullscreen 46. „Petrovačko zvono“ (4).JPG
46. „Petrovačko zvono“ (4).JPG
fullscreen 46. „Petrovačko zvono“ (5).JPG
46. „Petrovačko zvono“ (5).JPG
fullscreen 46. „Petrovačko zvono“ (6).JPG
46. „Petrovačko zvono“ (6).JPG
fullscreen 46. „Petrovačko zvono“ (7).jpg
46. „Petrovačko zvono“ (7).jpg
fullscreen 46. „Petrovačko zvono“ (8).jpg
46. „Petrovačko zvono“ (8).jpg

Bogatstvo i ljepota rusinske tradicije i kulture utkani su u tradicijsku kulturno-zabavnu manifestaciju „Petrovačko zvono“ koja je od 31. svibnja do 2. lipnja 2019.godine doživjela svoju 46. izvedbu u prigodi obilježavanja 100. obljetnice kulturne djelatnosti u Petrovcima, 110. obljetnice doseljenja Rusina u Rijeku, te 15. obljetnice kulturnog društva Rušnjak iz Primorsko-goranske županije. Organizatori - Savez Rusina Republike Hrvatske, Vukovar i Kulturno-umjetničko društvo „Joakim Hardi“ Petrovci održali su manifestaciju  pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

U sklopu manifestacije prikazana je etnografska zbirka,običaj rušenja svibanjskog drveta (Majalos), otvorena je izložba slika Vladimira Provčija, održane su promocije knjiga „Nemirni pogled“ Ljubice Harhaj, „Suze srca“ Vladimira Provčija, „Misli s Dunava“grupe autora, te je održana literarno-glazbena večer Rusina RH. U nedjelju, nakon polaganja vijenaca za poginule u domovinskom ratu na mjesnom groblju u Petrovcima i Svete mise uslijedila je smotra glazbenog i folklornog stvaralaštva djece „Petrovački zvončić“.

Trodnevni program završio je centralnom manifestacijom, smotrom glazbenog i folklornog stvaralaštva Rusina Republike Hrvatske „Petrovačko zvono 2019.g.“ održanom u Domu kulture u Petrovcima. Nakon prigodnih riječi koje su uputili domaćini i gosti uslijedio je bogat kulturno-umjetnički program u kojem su sudjelovali folklorni ansambli Rusina iz Rijeke, Zagreba, Osijeka, Vinkovaca, Vukovara, Rajevog Sela i Petrovaca, gostujući ansambli i ansambli iz inozemstva.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije manifestaciji je nazočila predsjednica Županijske koordinacije za ljudska prava Jadranka Golubić. Ona je istaknula da su ovakve manifestacije promocija rada na očuvanju nacionalnog identiteta, te da doprinose podizanju svijesti o važnosti svoje kulture i tradicije ne samo u lokalnim i regionalnim sredinama nego i šire - izvan granica naše domovine.

Ispis
Vrh