Izbornik
heeader image

35. Žetvene svečanosti u Cerni

  • 21. srpnja 2013.
  • Turizam i kultura, Obrazovanje, Ured župana
fullscreen 35. Žetvene svečanosti u Cerni
35. Žetvene svečanosti u Cerni
fullscreen 35. Žetvene svečanosti u Cerni
35. Žetvene svečanosti u Cerni

Pjesmom plesom i nastupom mnogobrojnih KUD-ova od 19. do 21. srpnja 2013. završila je tradicionalna kulturna folklorna manifestacija - 35. Žetvene svečanosti.

Žetvene svečanosti su najvažnija kulturno-umjetnička manifestacija koja se u Cerni održava od 1977. godine. Posvećene su završetku žetvenih radova, i u nju su uključeni svi društveni subjekti mjesta, dok na samoj manifestaciji gostuju KUD-ovi iz raznih mjesta Slavonije.

Svečanosti su započele u petak u Pastoralnom centru gdje je održan drugi Gospodarski forum koji je bio posvećen ulasku u Europsku uniju i mogućnostima koje se otvaraju gospodarstvenicima, a na koji se odazvao veliki broj Ceranaca i gostiju. Razgovaralo se, o mogućnostima razvoja kroz EU fondove, poljoprivredi i tradicionalnim proizvodima u funkciji ruralnog turizma.  Predstavljen je i LAG "Bosutski niz".

Bogat kulturni program  predstavljen je kroz izložbe, koncerte, folklorne i tamburaške nastupe brojnih sudionika.

Najznačajniji događaj i vrhunac Žetvenih svečanosti trećeg dana je žetvena povorka.

Ceranskim ulicama u žetvenoj povorci prošetali su brojni članova kulturno-umjetničkih društava, jahači i zaprege, nakon čega je uslijedio nastup KUD-ova.

Ove godine na manifestaciji su se predstavila društva iz Forkuševaca, Draža, Satnice Đakovaček, Đeletovaca, Luga, Kutine, Retkovaca, Laslova, Iloka, Osijeka i Ivankova.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić koji je svojom nazočnošću uveličao ovu kulturnu manifestaciju, u kratkom govoru pozdravio je domaćine-organizatore, goste i sve nazočne, te pohvalio ovu hvale vrijednu manifestaciju.

Prigodan program trajao je  do dugo u noć.

Ispis
Vrh