Izbornik
heeader image

10. natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije

  • 14. srpnja 2012.
  • Poljoprivreda, šumarstvo i ruralni razvoj, Turizam i kultura
fullscreen 10. natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije
10. natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije
fullscreen 10. natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije
10. natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije
fullscreen 10. natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije
10. natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije

Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije, Udruga natjecatelja u oranju, grad Otok i Poljoprivredna savjetodavna služba organizirali su 10. natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije koje je održano  u Komletincima.

Natjecatelji, njih 13, tako je imalo priliku pokazati ono najbolje od svog umijeća, 10-torica su se natjecala u kategoriji plugova ravnjaka, a trojica u kategoriji plugova premetnjaka.

Sve nazočne je ispred Vukovarsko-srijemske županije pozdravio Darko Juzbašić, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj i Đuro Cerovčec ispred Poljoprivredno savjetodavne službe, koji je istaknuo kako se od prije tri godine u ocjenjivanju oranja primjenjuju stroga pravila svjetske oračke organizacije, a budući kako je kategorija premetnjaka teža i za oranje zahtjevnija, jer su i pravila rigoroznija, nije ni čudo što je većina orača pohrlila u kategoriju ravnjaka.

Budući kako je ovo 10. jubilarno županijsko natjecanje, konkurencija među oračima je bila iznimna, a kvaliteta oranja izjednačena tako da certificirani suci nisu imali lak zadatak.

U kategoriji plugova ravnjaka prvo mjesto osvojio je Ivan Jovanovac iz Bošnjaka te je između ostalog rekao:

„Kad pogledamo konkurenciju mogu reći da je bilo sedam ozbiljnih kandidata, tako da je bilo dosta teško.Tlo za oranje je bilo dosta suho, što se odrazilo na samo oranje jer su dosta plugovi iskakali, no moraš savladati sve uspješno kako bi na kraju bio najbolji. Pobjedu nisam očekivao, no poslužila me sreća i na kraju sam osvojio prvo mjesto. Sad me očekuje nastup na prvenstvu Hrvatske, gdje očekujem plasman među prvih sedam“.

Josip Vinković, pobjednik u kategoriji plugova premetnjaka ukratko je rekao:

„Pobjedu nisam očekivao, no nije bila neka velika konkurencija jer nas je bilo samo trojica. Oranje nije toliko teško bilo jer se zemlja lijepo sipala, međutim dosta je sparno bilo. Natječem se od 2008. godine, a orem od svoje 11 godine, te sam dosada ostvario jedno treće mjesto na plugovima ravnjacima na nivou županije, a obranio sam titulu pobjednika u kategoriji premetnjaka od prošle godine iz Starih Jankovaca. Nakon ovog natjecanja odlazim na prvenstvo Hrvatske gdje očekujem plasman oko sredine, rekao je Vinković.

Najmlađi natjecatelj je bio Đuro Lešić iz Bošnjaka koji je ima 17 godina, a u kategoriji plugovi ravnjaci osvojio je 10. mjesto.

Ispis
Vrh